Esglèsia de Sant Felip Neri

És el temple de la congregació de l'Oratori. Està situat a la cantonada dels carrers de Sant Roc i de Passaratx. La titular de l'església és la Immaculada Concepció. Es construí entre 1886 i 1911, en uns terrenys cedits per Mn Joan Barceló Móra. El projecte és de Pere d'Alcàntara Peña, amb la intervenció de Joan Sureda, autor del frontis. Té quatre capelles laterals i la coberta de la nau és de volta d'aresta, amb llunetes, mentre que la coberta de les capelles és de volta de canó, i té cúpula al creuer. El Sant Crist és la mateixa imatge que presidia el convent de Sant Domingo de Ciutat. Es conserven obres pictòriques de Vicenç Furió i de Llorenç Cerdà (capella de la M. de Déu de Lourdes).

La iniciativa de fundar la Congregació de l’Oratori a Porreres partí de Joan Barceló Móra, ex-ecònom de la vila. En el seu testament el Joan Barceló, prevere, va donar a la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri una casa i solar annex per a la fundació de dita Congregació a Porreres. Però a la seva mort, la Congregació de Palma, beneficiària del testament, passava per aquelles dates una difícil situació que de fet va obligar a posposar la nova fundació fins a l'any 1885. En aquesta data es varen iniciar les obres necessàries per a la instal·lació de la Congregació de l'Oratori a Porreres.

El 27 d’abril de 1886 arribaren els pares de Sant Felip per a inaugurar la nova fundació, es beneí la capella provisional i es col·locà la primera pedra. El Diario de Palma, publicava una crònica de Porreres comentant els actes celebrats amb aquest motiu. L’acte que comptà amb la presència del canonge Joan Maura, el qual fou obsequiat amb una serenata i il·luminacions. Assistiren a la cerimònia les autoritats civils, el clero parroquial, el canonge Guillem Puig i la Guàrdia Civil.

A partir d’aquest moment un pare i un germà de la congregació hi començaren a residir-hi.

Es començà l’obra per la capella emplaçada al costat dret del creuer, dedicada al Cor de Jesús, la qual va quedar acabada l’any 1891, dia 8 de novembre, es va instal·lar canònicament la Congregació i amb rapidesa es va iniciar la construcció de l'actual temple i la part més antiga del convent.

El 1893 s’acabà l’obra del campanar i l’any següent quedà llest el presbiteri. Les obres s’aturaren per manca de recursos. Amb l’arribada del pare Llorenç Riera, es donà un nou impuls a les obres i el 1901 estaven acabats els quatre arcs torals i les petxines que havien de sostenir la cúpula. Les obres s’aturaren de nou fins el 1907, en que es reprengueren. El 1909 estava acabada la façana principal i es començava la volta del cor. Es construïren les capelles laterals i quedà llesta del tot el 1911.

Fou beneïda pel Bisbe Pere Joan Campins que quan era rector de Porreres s’havia interessat molt per aquestes obres.

www.oratorideporreres.com