Aixecar esboldrecs

La restauració de marges ha evitat que mil tones de terra sembrada s’erosionassin

La Conselleria d’Agricultura del Govern balear ha fet balanç de l’impacte de la mesura de conservació dels sòls, que a les Balears es tradueix en les ajudes per recuperar marges i parets de pedra seca. Les dades que es manegen indiquen que els marges restaurats han permès evitar l’erosió de 1.100 tones anuals de terres conrades, amb 7.514 marges rehabilitats i 876.741 m2 de sòl preservat. L’afectació és important a totes les illes, però amb un impacte molt especial a les zones més muntanyoses com la serra de Tramuntana i el nord d’Eivissa. Tan sols a la serra de Tramuntana s’hi han fet 3.272 actuacions. La inversió total, amb les aportacions sumades de la UE, l’Estat, la comunitat autònoma i el sector privat, representa uns 27 milions d’euros des del 2015.

Son Vic Nou

La possessió és un bon exemple del benefici de tenir els marges en bon estat

Son Vic Nou és una possessió situada a dues passes de Peguera, que està ben duita i té esment de l’activitat agrària i ramadera. Amb més de 400 quarterades, manté una bona guarda d’ovelles i la producció de fruits secs, ametles i garroves, a més de disposar d’una extensa zona forestal. Gaudeix d’una aportació d’aigües regenerades que li permet millorar la producció de fruits secs i de forratges. Els seus marges, de parets ben altes i ben treballades, sostenen una part de les pastures i conradissos, de vegades en llocs mals d’anar-hi i més mals de conrar. Són un miracle paisatgístic que configura un espai agroramader i forestal integrat i viu, a dues passes del trull turístic més exagerat. En aquest cas es constata molt bé que les mesures a favor de la recuperació de marges i parets de pedra seca és ben important.

Agromart a Manacor

Aquesta empresa de Porreres ja té 19 botigues arreu de Mallorca

La setmana passada Agromart va inaugurar nova botiga a Manacor. Amb aquesta inauguració, l’empresa porrerenca ja disposa de 19 punts de venda arreu de Mallorca. Es tracta d’un cas d’èxit digne de ser valorat i analitzat, perquè en aquests vuit anys de creixement comercial Agromart en cap moment ha deixat de ser una de les principals empreses productores de fruites i hortalisses de Mallorca, fins i tot innovant en productes i presentacions, com és ara el cas de la introducció en els punts de venda de la porcella negra envasada per Pep Martorell. L’oferta de qualitat en fruites i hortalisses és molt bona; de fet, és l’ànima d’Agromart, però no es deixen de banda tots els altres àmbits de l’alimentació, des del pa pagès fins als formatges i els vins, passant pels embotits i els olis.

Pagesos de Mallorca

La col·laboració entre els pagesos i les empreses hortofrutícoles és positiva

El sector hortofructícola mallorquí té moltes assignatures pendents, però s’està fent una bona feina per tal d’augmentar la col·laboració entre els pagesos i les empreses implicades. La via de la col·laboració, en general, dona més bons resultats que la competència pura i dura. Els treballs, que s’estan fent a bon ritme, van dirigits a identificar les produccions hortofructícoles locals i a garantir-ne la qualitat al consumidor sota l’empara d’una marca col·lectiva, com una passa necessària per millorar la posició de les produccions insulars en la distribució alimentària. Es tracta d’un sector preparat, que sap fer la feina, amb algunes empreses fortes i amb moltes possibilitats amb vista al futur. El suport de Semilla i de la Conselleria d’Agricultura a la iniciativa propicia que el projecte faci passes a poc a poc, però sense pausa.

Crèdits per al sector primari

Hi ha 85 operacions aprovades i 48 en procés de tramitació

El sector primari balear ha rebut una injecció de 6.850.000 euros a través de la línia d’ajuts per cobrir interessos amb aval d’ISBA de les operacions de liquiditat per mitigar l’impacte de la covid-19. Hi ha 85 operacions aprovades i en tramitació n’hi ha 48 més, per valor d’1.237.500 euros. Es tracta d’un sistema específic per al sector primari amb una dotació de la Conselleria d’Agricultura que millora les possibilitats d’accedir al finançament a explotacions que tindrien difícil obtenir-ne l’accés. També recull les especificitats de les empreses del sector, en especial de les petites i mitjanes, alhora que estableix un sistema senzill i adaptat a la seva realitat. La injecció econòmica al sector primari suposa un 4% de tot el crèdit formalitzat per l’ISBA durant la pandèmia. El termini de presentació de sol·licituds s’ha prorrogat fins al 15 de desembre.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/societat/marges-lluita-contra-erosio_0_2555144549.html