El Govern de les Illes Balears instarà al govern estatal que declari Zona greument afectada les zones de la Serra de Tramuntana que hagin patit més pel temporal d'aquest dissabte, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori en un comunicat. Aquest dilluns els consellers de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir i d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, han visitat les zones més afectades al nord-oest de Mallorca.

Durant la visita, el Servei de Gestió Forestal ha informat que una primera estimació indica que la zona més afectada abraçaria unes 580 hectàrees, però que es farà una segona estimació per via aèria per oferir un càlcul més precís.

Mir i Castro han fet la visita acompanyats dels batles dels municipis de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa i els han avançat que demanaran en el proper Consell de Govern que les Balears instin a l'Estat que declari l'àrea Zona greument afectada per fenòmens meteorològics adversos.

A més, el conseller de Medi Ambient s'ha compromès a reunir-se amb els tres batles en els pròxims dies per fer un seguiment de l'afectació a la zona forestal. En aquest sentit, ha assegurat que reclamarà ajudes específiques per poder actuar a la zona.

Danys als cultius

Per la seva part, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha començat aquest dilluns les tasques per obtenir una estimació dels danys provocats als cultius pel cap de fibló i la calabruixada. L’objectiu, segons han informat en el comunicat, és obtenir una avaluació dels danys per zones afectades i també per diferents sectors productius.

El temporal ha afectat els cultius de diversos municipis com Manacor, Inca, Porreres, Felanitx, i també els de la Serra de Tramuntana. S’han vist afectades, sobretot, infraestructures, com els hivernacles, així com els cultius exteriors d’hortalissa com pebres, meló, síndria i tomàtiga, entre d’altres. També s’han constatat danys a la collita de les olives, de l’ametlla i a la de la vinya.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/societat/Govern-demanara-declarar-Zona-greument-afectada-Tramuntana-temporal_0_2518548255.html