El Consell de Govern ha aprovat ampliar a 70 milions d'euros la línia extraordinària de finançament del covid-19 de les Illes Balears per ajudar a autònoms i petites i mitjanes empreses (pime). La portaveu de l'Executiu autonòmic, Pilar Costa, ha explicat que ja s'han aprovat unes 1.475 operacions de crèdit, les quals poden suposar fins a 300.000 d'euros per beneficiari. Costa ha remarcat també a la roda de premsa posterior al Consell de Govern que aquesta nova ampliació de la línia de finançament d'ajudes, la qual ja suma fins a 200 milions, ja estava prevista en el Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Balears. Inicialment, aquesta convocatòria mobilitzava 50 milions i es va augmentar de manera gradual fins a 75, 100 i 130 milions.

Costa també ha explicat que el Govern i la societat de garantia recíproca ISBA mantenen operatives les altres dues línies anuals, que faciliten 50 milions d'euros més, deu dels quals són destinats a finançar el sector industrial a través de l'Institut d'Innovació Empresarial (IDI).

Actualment ja s'han aprovat 1.635 operacions, 1.359 de les quals, la majoria, són destinades a Mallorca pel valor de 123,8 milions d'euros. A Menorca 142, s'hi han destinat 11 milions, a través de la línia extraordinària de finançament, mentre que a Eivissa s'han aprovat 121 operacions per 10,1 milions, 112 de les quals s'han duit a terme amb 9,4 milions d'euros de la línia de reactivació econòmica de les Illes. A Formentera s'han aprovat 13 operacions amb el valor d'1,3 milions.

A més de les noves operacions, com a conseqüència dels efectes econòmics de la pandèmia a les Illes Balears, també s'ha aprovat una altra mesura extraordinària que permet ajornar de sis mesos a un any l'abonament de les quantitats pendents d'operacions subscrites d'anteriors línies d'ISBA. Fins aquest divendres s'han concedit 323 ajornaments del cobrament de deutes per un import de 24,9 milions d'euros.

Per altra banda, l'Executiu ha aprovat una convocatòria d'ajudes destinades a mantenir els llocs de treball de persones amb discapacitat de centres d'atenció especial de treball, mitjançant el finançament parcial dels costos salarials, l'adaptació dels llocs de feina i l'eliminació de barreres arquitectòniques per un pressupost de 6,6 milions.

També s'ha aprovat que Salut pugui contractar el servei de manteniment d'aplicacions sanitàries que s'utilitzen en els hospitals de pacients aguts de Balears, a excepció de Son Espases, i de cures intensives. El contracte té una durada de dos anys i podrà ser prorrogat durant dos exercicis més, segons ha indicat la portaveu del Govern. A més, també han donat el vistiplau a la contractació urgent del servei de bugaderia, recollida de residus i subministrament de bates sanitàries de l'Hospital Comarcal d'Inca i l'àrea de Salut de Menorca, per 34.791 d'euros.

Per al servei de transport de les Balears, els Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) obtindran una partida de 584.977 d'euros per pal·liar les despeses derivades de la licitació de contractes per als serveis d'assistència dels passatgers entre el 2020 i el 2022. Aquesta mateixa licitació es podrà ampliar 1,4 milions en un termini màxim de cinc anys.

També s'ha autoritzat l'operació d'invertir 1.050.000 d'euros a finançar la convocatòria d'ajudes que fomentin la instal·lació de panells d'energia solar i eòlica de baixa potència per part d'administracions locals i entitats públiques dependents. Aquesta operació és cofinançada al 50% pel Programa Operatiu Feder 2014-2020 de les Illes, segons ha informat Pilar Costa.

Pel que fa al món educatiu, s'ha autoritzat la licitació de les obres d'ampliació de l'IES Portocristo, amb una inversió de 715.000 d'euros, i les del CEIP Porreres, amb una altra inversió de 2,7 milions d'euros. A més, Pilar Costa també ha informat que la Universitat de les Illes Balears oferirà el curs que ve un diploma universitari de legislació i drets lingüístics, per tal afavorir la formació d'especialistes dins aquest àmbit.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/economia/Govern-balear-amplia-ajudes-autonoms-pimes-covid-19-coronavirus_0_2491550964.html