Fa 54 anys que la cafeteria San Isidro fa cantonada amb el carrer Pare Bartomeu Salvà, més conegut com el carrer 'del Jamón', a l'Arenal. El propietari, Tomeu Mestres, explica que varen ser els primers a vendre pernil i que "ens coneixen més a Alemanya que a l'illa". De fet, assegura que d'aquí ve el neotopònim que dona nom a un dels epicentres del turisme de gatera de Mallorca, juntament amb el carrer de 'la Cervesa' –també a la mateixa zona– i Punta Balena, a Magaluf. Mestres no entén el tancament immediat i durant dos mesos de tots els locals dels tres carrers: "Per què s'han de ficar amb nosaltres?", es demana.

El carrer està quasi desert i tots els grans locals que haurien d'estar plens de turistes alemanys bevent cervesa estan completament tancats. Alguns visitants fins i tot fan fotos amb el mòbil per guardar una imatge de l'icònic carrer ara buit. Abans que el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, anunciàs "mesures contundents", els locals del carrer estaven tancats i només el bar Pancho tenia intenció d'obrir aquest divendres, segons Mestres.

  • 651x366El carrer 'del Jamón' de l'Arenal completament buit. / ISMAEL VELÁZQUEZEl carrer 'del Jamón' de l'Arenal completament buit. / ISMAEL VELÁZQUEZ

El propietari del San Isidro, natural de Porreres, comenta que fa un mes que varen obrir el bar i que en cap moment no han arribat a omplir-lo a la meitat. La seva clientela es caracteritza per ser majoritàriament local, i els cartells de l'entrada i del menú així ho demostren, perquè estan en castellà. Els alemanys, però, també són el seu fort. Mestres recorda que durant aquest mes només han obert fins a mitjanit i no durant 24 hores, com solien fer abans de la crisi sanitària. "A partir de les 2.30 h ja no podem vendre alcohol, però ara tancam molt abans", apunta Raúl, un dels cambrers.

Mestres també assenyala que el seu local ni tan sols està al carrer afectat pel tancament del Govern perquè l'entrada principal és al carrer de les Canyes. "Hem invertit 3.800 euros per adaptar-nos a la nova situació, però ara ens han tancat", lamenta el propietari, que també es queixa perquè l'Ajuntament de Palma no li va deixar guanyar espai a les places d'aparcament que hi ha davant de l'establiment, com han pogut fer molts altres bars del municipi. "Havia d'ocupar un espai reservat per a taxis, però ells mateixos em varen donar un document per justificar que em deixaven fer-ne ús", segons defensa.

  • 651x366La cafeteria San Isidro, tancada. / ISMAEL VELÁZQUEZLa cafeteria San Isidro, tancada. / ISMAEL VELÁZQUEZ

A pocs metres de la cafeteria, Raúl del Río dirigeix el restaurant Rufino, un altre clàssic del carrer. Just el mateix dia que el Govern ha decretat el tancament de tots els locals de la via havia obert l'establiment, que tenia reserves fetes però que ha hagut de cancel·lar.

El carrer de la 'Cervesa', encara més buit

Un dels altres epicentres del turisme de gatera a Mallorca és el carrer de Miquel Pellisa, conegut popularment com el carrer de 'la Cervesa'. Un dels cambrers que s'afanyen per acabar de recollir i tancar un dels darrers locals que queden oberts, es nega a fer declaracions sobre la mesura del Govern.

  • 651x366Un dels darrers locals que quedaven per tancar al carrer de 'la Cervesa', a l'Arenal. / ISMAEL VELÁZQUEZUn dels darrers locals que quedaven per tancar al carrer de 'la Cervesa', a l'Arenal. / ISMAEL VELÁZQUEZ

Cal recordar que el ministre de Salut alemany, Jens Spahn, es va mostrar preocupat aquest dilluns per les imatges de bauxa enregistrades a l'Arenal durant el cap de setmana, on els turistes no mantenen la distància de seguretat ni duen mascareta. Tomeu Mestres comenta que va ser en aquest carrer on es varen enegistrar les imatges de bauxa i d'incompliment de les mesures de seguretat per frenar el covid-19.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/societat/propietari-local-san-isidro-carrer-jamon-arenal-palma-cervesa-govern-turisme_0_2490351160.html