L'associació Terraferida ha alertat aquest dijous d'un "nou boom de pedreres en espais protegits. Segons els ecologistes, des de finals de 2019 s'ha detectat com "pedreres amb nul·la o baixa activitat es reactiven, augmenten extraccions i obtenen nous permisos d'explotació per dècades".

Tal com va avançar l'ARA Balears, actualment hi ha 73 pedreres actives a les Balears, d'acord amb les dades del registre miner balear i la Conselleria de Transició Ecològica i Sectors Productius. A Mallorca n'hi ha 57 que estan actives i 12 que tenen la llicència caducada i al registre no s'especifica si estan en funcionament o no.

Ara, Terraferida denuncia "l'actitud permissiva de la Direcció General d'Indústria" del Govern balear, que "es limita a aprovar tot el que arriba". Sobre això, l'entitat explica que "si les empreses presenten ampliacions de superfície i terminis sota la figura d'un "pla de restauració que es pot anar fent mentre s'explota, la Direcció General ho aprova sense cap criteri de racionalitat ambiental ni paisatgístic".

Com a exemple, l'associació explica la situació en què es troben set pedreres de Mallorca: Can Negret (Alaró), Son Ferragut (Sa Pobla), Establiments (Palma), Serra de Sa Mesquida (Porreres), Can Sentes (Felanitx), Son Tey (Sineu) i Carrossa II (Artà). El cas de l'explotació de Son Ferragut és una mostra dels "plans de restauració" que Terraferida denuncia. Sota aquesta premissa, l'empresa Cemex "podrà tornar a explotar 500 metres cúbics durant els 8 anys vinents, tot i no haver aconseguit la llicència municipal durant tot aquest temps", especifiquen els ecologistes. De fet, aquesta manca de permís és el que l'ha mantingut inactiva des de 1989.

També "per via pla de restauració, la pedrera d'Establiments podria reobrir 15 anys després de tancar i obtenir permís per explotar-la durant 30 més", alerten en el comunicat. Després que el veïnat de la zona hagi protestat, serà "el Govern i l'Ajuntament de Palma els que decidiran si es pot tornar a explotar aquesta zona protegida de la Tramuntana".

Termini d'al·legacions

Actualment hi ha dues explotacions en exposició pública, la de Son Tey de Sineu i la de Carrossa II d’Artà, de manera que es poden presentar al·legacions fins al 30 de juny en el primer cas i fins al 4 de juliol, en el segon. Mentre que a Son Tey “pretenen extreure 50.000 tones d’àrids per any, fins al 2053”, a la pedrera d’Artà “es podrien extreure 155.000 metres cúbics per any durant els 30 propers”.

Per tot això, Terraferida demana al Govern "frenar el creixement urbanístic exagerat a Mallorca, redirigir la construcció cap a la rehabilitació dels centres, primar la reutilització dels materials ja extrets i preservar el sol rústic". En aquest sentit, lamenten que "les administracions utilitzin àrids, asfalt i ciment provinents de pedreres il·legals o amb desenes d'irregularitats", fet que "indica la manca d'interès a posar ordre a aquesta part del sector".

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/societat/terraferida-nou-boom-pedreres-2020_0_2478352270.html