Què passarà en acabar la fase tres del desconfinament? Quines mesures s’aplicaran en el cas dels esdeveniments culturals? La batejada com a nova normalitat és encara un full en blanc i aquesta incertesa fa que els festivals d’estiu de Mallorca es mantinguin encara a l’expectativa. Les incògnites són moltes: si es permetran els vols a l’exterior perquè els artistes de fora de les Illes hi puguin actuar, si hi haurà encara limitació d’aforament, com serà el distanciament social... Els responsables d’alguns dels festivals més rellevants a l’illa expliquen com preveuen tirar-los endavant.

Sons de Nit

A l’espera de l’aforament per poder vendre les entrades individuals

“És un esforç continuar amb el festival en aquestes condicions, el més fàcil era tancar. Però necessitam que les administracions ens indiquin el protocol i les pautes a seguir”, diu Joan Carles Añibarro, director del festival Sons de Nit, que organitza l’entitat Fonart. Añibarro es mostra preocupat, perquè, com que el primer concert és el 21 de juny, és l’esdeveniment que té més pressa per saber en quines condicions es podrà fer. N’han programat 14 a vuit espais de Mallorca i Menorca, com el Claustre de Maó, el castell de Bellver, el claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor i el santuari de Monti-sion a Porreres. A més dels illencs, esperen poder dur-hi els grups espanyols previstos, com Las Migas, i internacionals, com Omara Portuondo o Jay-jay Johanson. De moment, es manté tota la programació. Però, com que no saben quines seran les limitacions de l’aforament i el condicionament dels espais, no poden treure les entrades individuals a la venda, que havien de començar a circular dilluns.

Mobo Fest

Si no poden dur artistes de fora, es plantegen un festival 100% mallorquí

Amb Kakkmaddaffaka i Manel com a caps de cartell, el Mobo Fest ha decidit no prendre cap decisió sobre l’edició del 2020 fins dia 30 de juny, quan esperen tenir més clara la situació. “Creim que és el més prudent que podem fer, ja que realment no sabem que passarà”, diu Toni Jaume, un dels organitzadors de la cita, que té previst celebrar-se els dies 22 i 23 d’agost a Sant Joan.

Plantegen diversos escenaris: poder mantenir el cartell, encara que sigui limitant l’aforament, i, si i hagués restricció de vols a l’exterior o nacionals, “fer un festival a la mallorquina 100%”, tanca Jaume.

Atlàntida Film Fest

Es redueixen les projeccions, els concerts i els espais

L’Atlàntida Film Fest resisteix i, si tot avança com s’ha previst, arribarà a Palma entre el 27 de juliol i el 2 d’agost, però reduint projeccions, concerts i espais. De la seixantena de pel·lícules que tenien previstes n’oferiran una vintena. El mateix amb els concerts: en tenien 17 de tancats i en faran “tres o quatre com a molt, asseguts i amb un aforament del 50%”, afirma el director del festival, Jaume Ripoll. Pel que fa a les seus, hi ha confirmades les Voltes i Es Baluard, i estudien si es podrà repetir al Museu de Mallorca i al CineCiutat. El que és segur és que la part en línia del festival no canvia: serà del 27 de juliol al 27 d’agost a través de la plataforma Filmin. El festival continuarà sent gratuït reservant l’entrada per internet.

Festival de Jazz de sa Pobla Els concerts es faran en una plaça més petita per controlar el flux de persones

“Quan va començar la pandèmia ens pensàvem no poder-lo fer, però ara creim que sí”, diu Pep Crespí, al capdavant del Festival de Jazz de sa Pobla. Això sí, n’han hagut de modificar la programació, que incloïa grups espanyols i internacionals, i la majoria d’artistes han cancel·lat les gires a Europa. Opten, així, per una edició més local i amb algun grup de la Península. Canvien també la ubicació: si l’any passat la majoria de concerts es feien a la plaça Major, enguany es faran a una plaça més petita, la d’Alexandre Ballester, perquè allà és més fàcil controlar el flux de persones. Crespí explica que el pressupost serà “més estret”, perquè l’ajuntament prioritzarà la inversió en partides socials.

Festival de Pollença Canvien la presència de grans orquestres per formacions petites

Pel 59è aniversari del Festival de Pollença preveien dur tres orquestres internacionals, que han hagut de cancel·lar “perquè és dificilíssim tenir tanta gent a l’escenari i mantenir la distància de seguretat”, assegura Antònia Plomer, al capdavant d’un dels esdeveniments amb més trajectòria de l’illa. Amb tot, han pogut tancar la presència d’aquests tres grans grups amb vista a l’any vinent, quan celebraran la seixantena edició. Per a enguany, amb un pressupost també més modest, han decidit apostar per un format reduït, amb duets o petites formacions.

No faran tampoc tants de concerts: de nou passen a cinc, un per a cada dissabte d’agost i un altre que caurà en dijous. A més, han eliminat el concert familiar, perquè “s’omplia tot el claustre, i teníem previst un espectacle molt dinàmic, d’interacció amb el públic, que ara no és viable”, apunta Plomer. Serà el primer concert amb una formació local, i els altres de fora de les Illes. Esperaran a començar a vendre entrades a final de juny, quan confien saber l’aforament. “Necessitam que ens confirmin si consideren el claustre obert o tancat, cosa que serà determinant per saber la gent que hi pot anar”, tanca.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/cultura/Festivals-estiu-reduits-programacio-local-coronavirus-covid-19_0_2462753805.html