Per primera vegada en la història democràtica, el PSIB-PSOE s'ha convertit en el partit amb més batles de les Illes Balears. Són 25 en total: vuit més que el PP, que n'ha aconseguit 17. Els segueix el Pi, amb 11 batles, i MÉS , amb 10. Mentrestant, Ciutadans ( Cs) i Vox no tindran cap alcalde en aquesta legislatura. A més, e l PSIB encapçalarà les principals ciutats de l'Arxipèlag: Palma, amb José Hila; Inca, amb Virgili Moreno; Calvià, amb Alfonso Rodríguez; Marratxí, amb Miquel Cabot; Maó, amb Héctor Pons; o Eivissa, amb Rafa Ruiz.

Ha estat la mateixa Francina Armengol, presidenta en funcions, qui ha destacat que "per primera vegada" el seu partit és el que té "més poder municipal" a les Balears, on hi ha 67 municipis. També h a subratllat que 3 de cada 4 habitants de la comunitat autònoma estaran governats als ajuntaments pels socialistes, bé perquè l'alcalde és d'aquest partit o perquè els socialistes formaran part dels equips de governs; en concret, en un total de 34.

Per la seva banda, el PP governarà 11 municipis amb majories absolutes. És aquest el cas de Campos, amb Xisca Porquer; el d' Alaró, amb Llorenç Perelló; el de Santanyí, amb Maria Pons; el d'Alaior, amb José Luis Benejam; el de Sant Joan de Labritja, amb Toni Marí, o el de Santa Eulària, encapçalat per Carmen Ferrer. Gràcies als pactes, però, també estarà al capdavant de sis consistoris més com Llucmajor, amb Eric Jareño; Sineu, amb Tomeu Mulet, o Sant Antoni de Portmany, amb Marcos Serra. El president del PP balear, Biel Company, ha declarat aquest dissabte que els alcaldes populars treballaran "de manera incansable per a millorar la vida dels ciutadans, amb sentit comú i voluntat de consens".

Als dos principals partits de les illes els segueix en nombre de batles Proposta per els Illes ( Pi) , que des d'ara compta amb 11 alcaldes. És el cas de Costix, governat per Antoni Salas; Maria de la Salut, amb Biel Mas; Sa Pobla, amb Llorenç Gelabert; Sencelles, amb Joan Carles Verd; Porreres, amb Xisca Mora, o Petra, amb Salvador Femenías .

Els ecosobiranistes de MÉS per Mallorca governaran 10 ajuntaments: Búger, amb Josep Lluís Pons al front; Esporles, amb Maria Ramón; Santa Maria del Camí, amb Colau Canyelles, i Montüiri, amb Joan Verger. Manacor, una altra de les localitats més importants de les Balears, també tindrà un batle d'aquesta formació: Miquel Oliver.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/politica/ElPSIBdomina-mapa-municipal-Balears-batles_0_2252774930.html