L'esperança de localitzar la fossa comuna amb les restes de quatre veïns de Campos assassinats l'octubre de 1936 al cementiri de Montuïri es va escurçant, a mesura que també ho fa el terreny on suposadament s'hauria de trobar. "Es continuarà fent feina uns quants dies més i, si s'hagués de fer una segona fase, es faria", ha declarat la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, aquest dilluns durant la visita institucional a la zona d'excavació.

S'han trobat desenes de cossos, però tots corresponen a enterraments ordinaris, la majoria fets durant el segle XIX, a la zona del cementiri antic –amb el temps esdevingut un espai enjardinat–, on fonts orals situen la fossa comuna dels quatre homes assassinats. Francisca Cardona, de la societat científica Aranzadi, que treballa en la recerca, ha explicat els treballs fets fins ara i ha assenyalat els pocs indrets que ja queden per obrir.

La hipòtesi que no es trobi la fossa també hi és, perquè hi ha hagut casos en què no s'han trobat les fosses atès que han passat ja més de 80 anys dels fets tràgics. "Es treballarà tota la setmana, si fa falta. No es deixarà –el projecte– per qüestions de pressupost i, a més, els familiars han esperat massa anys", hi ha afegit la consellera de Cultura, qui ha justificat l'enorme presència de representants polítics amb el fet de "voler donar visibilitat a la feina que fa la Comissió de Fosses".

El darrer sondatge fet en aquests darrers dies ha tingut com a objectiu un punt devora el petit porxo on es dipositen les flors mustiades del cementiri, a pocs metres d'on dilluns passat, 25 de setembre, es començà a excavar: el punt on determinades fonts situaven la fossa. Ara entre les poques opcions que queden hi ha la de desmuntar el porxo i excavar-hi davall i, com a darrera possibilitat, fer-ho en el passadís esquerre a l'entrada del cementiri actual.

Representació política

A més de la consellera de Cultura, el president del Parlament, Balti Picornell; el vicepresident del Govern, Biel Barceló; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; el seu vicepresident, Francesc Miralles; el conseller d'Economia del Consell, Cosme Bonet; el conseller de Participació Ciutadana, Jesús Jurado; la diputada d'El Pi Maria Antònia Sureda; la del PSOE Silvia Cano; la coportaveu de MÉS, Bel Busquests; el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana; els batles Joan Verger (Montuïri), Xesca Mora (Porreres) i Maria Antònia Mulet (Algaida) i diversos regidors de l'oposició de Montuïri, del PP, han assistit a l'acte institucional.

Enllaç a l'original:

http://www.arabalears.cat/xarxa_local/terreny-trobar-campaners-Montuiri-sescurca_0_1880212126.html