La Llei de fosses de la comunitat balear ha permès l'exhumació de 70 cossos dels quals només 16 s'han pogut identificar. Uns altres 20 estan al País Basc per tal de seguir amb la seva identificació tot i que resultarà complicat que es pugui dur a terme, segons dades aportades aquest dijous pel Secretari Autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i la consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, a bans de començar la primera reunió de la comissió del pla de fosses d'aquesta legislatura.

Durant el primer pla de fosses de 2018-2019 s'ha efectuat feines en un total de 12 llocs. La majoria de cossos no han pogut ser identificats a causa del seu deteriorament , tal com ha explicat Jurado, "tot i que queda molta feina per fer".

A Porreres, per exemple, no s'ha pogut acabar la intervenció i hi ha un total de 36 cossos, pel que serà un dels primers llocs on es reprendran les tasques. A la reunió d'aquest dijous s' ha de decidir el calendari d'actuacions, però probablement les feines a Porreres es facin de forma simultània a les tasques d' algun altre dels punts escollits.

El pla 2019-2020 establirà actuacions a vuit llocs de les Illes, entre els que Jurado ha apuntat Ses Figueretes (Eivissa), Porreres, Santa Maria, Artà i Formentera.

Per intentar incrementar el nombre d'identificacions s'obrirà una altra línia basada amb els estudis antropològics , que consisteixen en detectar trets característics dels cossos, com lesions , característiques dentals o particularitats físiques, que permetin establir coincidències entre les restes i algunes de les persones donades per desaparegudes. Aquesta línia es seguirà en el cas que ni hi hagi ADN a les restes trobades o que no se tengui nmostres dels familiars amb les quals comparar aquest ADN. "Encara que només una sola persona pugui ser identificada d'aquesta manera ja valdrà la pena", ha destacat Jurado.

Castro ha recordat que aquesta tasca de memòria històrica és un dels compromisos dels Acords de Bellver, pel que es tracta d'un tema molt important al que s'ha de donar continuïtat .

  • 651x366Inici de la reunió de la comissió del pla de fosses / C. T.Inici de la reunió de la comissió del pla de fosses / C. T.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/politica/llei-fosses-permes-exhumar-cossos-identificar_0_2293570783.html