La tasca d’altaveu territorial que cada dissabte vespre du a terme el programa Connexió local d’IB3 Ràdio ha estat reconeguda amb el premi al millor programa de ràdio local que atorga Ràdio Associació de Catalunya.

Connexió local té com a objectiu principal reivindicar la feina que fan les emissores locals de les Illes Balears. Magda Cortès, directora i presentadora d’aquest espai, pensa que cada ràdio és un món diferent, però alhora assegura que totes es fan amb molta il·lusió, humilitat i, en alguns casos, d’una manera altruista.

“Les ràdios locals tenen molt de mèrit. Fan un servei públic molt important i sempre són allà. No es valoren prou i, per això, feim aquest programa”, explica Cortès. Així, Connexió local fa arribar a totes les Illes uns continguts que normalment quedarien en l’àmbit municipal. La fórmula és la següent: les ràdios, que també difonen el programa en la seva sintonia, envien les seves peces i des del programa s’encarreguen de seleccionar-les i de cercar altres protagonistes per tal d’aprofundir cada qüestió. “Volem que els temes traspassin l’interès local per tal que tots puguin tenir empatia amb un lloc concret”, diu Cortès. D’aquesta manera, Connexió local esdevé una eina útil per conèixer realitats i persones que la gent té molt a prop però que no coneixen perquè no surten enlloc i no estan en l’agenda. “És una manera de descobrir el que passa al carrer. Els pobles fan moltes coses, però rarament tenen cabuda en altres mitjans”, assenyala.

Connexió local és un programa jove que va néixer ara fa gairebé un any arran d’una trobada de ràdios locals a les I Jornades de Comunicació des de les Administracions Públiques. Alcúdia Ràdio, Ràdio Artà, Ràdio Calvià, Capdepera Ràdio, Ràdio Es Castell, Ràdio Felanitx, Ràdio Illa, Ràdio Marratxí, Sa Pobla Ràdio, Ràdio Pollença, Ràdio Porreres i Titoieta Ràdio varen explicar la seva realitat en un debat moderat per Mar Cerezález, directora d’IB3 Ràdio, que finalment va proposar a Magda Cortès fer aquest programa. Es tracta d’un format nou i inexistent a Espanya, que en només un any ha cridat l’atenció del jurat dels premis RAC, que va triar el programa d’entre mig centenar de candidatures i en va destacar el compromís d’enfortir la relació amb les emissores municipals i afavorir el coneixement mutu.

De fet, és la primera vegada que una proposta d’IB3 Ràdio rep un premi de RAC, una satisfacció que Cortès ha deixat clara: “Molt agraïda, molt sorpresa també, perquè de vegades feim feina sols, una mica aïllats, dins el nostre dia a dia… No saps si t’escolten, com surt... Que et donin una mica de visibilitat anima molt, t’alegra molt i fa una il·lusió molt gran”.

El premi a Connexió local no ha estat l’única alegria balear en la gala dels premis RAC. De tot color, de Ferran Vallés, hi ha aconseguit una doble menció de qualitat. Es tracta d’un programa que vol fer públics els aspectes positius de la diversitat de cultures de tot el món que conflueixen a les Illes Balears.

Més enllà dels premis, queda clar que les ràdios públiques de les Illes han fet passes juntes per compartir la identitat dels diferents territoris de Balears i potenciar allò que les uneix.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/media/Connexio-local-reivindica-radios-municipals_0_2223377751.html