El centre de la vila de Porreres acull el proper diumenge la XIII Diada d'Agricultura Ecològica que enguany presenta com a temàtica central el sòl i la seva fertilitat, la base d'aquests tipus de cultius, segons Miquel Coll, president de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA).

La diada comptarà amb productors de totes les illes, destacant l'assistència de cinc de Menorca i dos d'Eivissa. Durant la mateixa jornada, es lliurarà el premi al producte ecològic de l'any al qual opten 10 productes.

La batlessa de Porreres, Francisca Mora, ha recordat que la diada, a més de promoure els productes sans també mostra com es du a terme la producció ecològica i la seva comercialització. "És molt interessant que la gent conegui i s'introdueixi en aquest tipus de cultiu i per nosaltres és una prioritat promocionar-ho", explica Mora.

Cal recordar que a Porreres, des de fa uns anys, es ve impulsant el projecte 'Nous Albercoquers', amb suport del mateix Ajuntament, per tal de recuperar i promoure noves varietats del producte típic porrerenc, que té una part de cultiu ecològic.

Més terreny

La producció ecològica va en augment a totes les illes, segons Jeroni Vera, director tècnic del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE). El 2018 s’ha incrementat en 3.530 hectàrees noves inscrites al CBPAE, cosa que suposa un augment del 10,9% respecte a l’any anterior. Així, al 2018 s’ha arribat a les 35.848 hectàrees.

D’aquestes terres inscrites, el 82% es concentra a Mallorca, el 15% a Menorca, el 2.1% a Eivissa i el 0,7% a Formentera. Com a fet destacat, s’ha de ressaltar el cas de Formentera, que per segon any consecutiu s’ha incrementat notablement, passant d’haver-hi inscrites 19,5 ha a 253 ha.

Si aquestes dades les comparam amb la Superfície Agrària Útil (SAU) de les Balears (201.173 ha.), segons dades del Serveis de Millora Agrària (SEMILLA) corresponents a l’any 2017), la superfície agrària útil ecològica de les Balears representa el 16% de la SAU total.

Per illes, Mallorca té el 16% de la SAU en ecològic; Menorca un 15%; Eivissa un 11,4%. Mentre que a Formentera les hectàrees d’agricultura ecològica suposen ni més ni menys que el 35% de la SAU.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/partforana/fertilitat-XIII-Diada-ecologica-Porreres_0_2213778738.html