La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat aquest dilluns el cementiri de Llucmajor amb motiu de l'exhumació de la fossa comuna. Armengol ha volgut agrair la feina feta per tots els arqueòlegs i historiadors que han duit a terme aquesta tasca de recerca: "És un dia emocionant. Cada vegada que obrim una fossa tancam una ferida".

Durant la visita, la presidenta ha manifestat que "les institucions i la política han arribat molt tard en aquesta tasca de recuperació de la memòria de totes aquestes persones que lluitaren per la democràcia i que varen ser assassinades".

  • 540x306Els arqueòlegs ja han trobat tres dels quatre cossos enterrats a la fossa de Llucmajor. / ISAAC BUJEls arqueòlegs ja han trobat tres dels quatre cossos enterrats a la fossa de Llucmajor. / ISAAC BUJPer la seva banda, la directora de l'excavació, Almudena García - Rubio , ha explicat que, de moment, ja s'han descobert tres possibles cossos dels quatre afusellats i enterrats a la fossa: "El quart cos per trobar és en un altre quadre del cementiri sota una sepultura i podria correspondre a Sebastià Vidal, de Santanyí".

García - Rubio ha assenyalat que l'Ajuntament està intentant trobar-ne els propietaris per tenir el permís i poder excavar, però que fins a tenir l'ordre és possible que se n'hagin d'anar i hagin de continuar amb una altra fossa amb la intenció de tornar més endavant i cercar la quarta víctima.

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, també ha volgut destacar i agrair el treball fet per l'equip tècnic d'arqueòlegs de la Societat Aranzadi. Tur ha exposat que "lluitarem perquè les Illes siguin un territori sense fosses comunes. Només així es pot recuperar la història i memòria de totes les persones que varen ser afusellades pel franquisme".

De la mateixa manera, el batle de Llucmajor, Gori Estarellas, ha manifestat que "és un dia de sentiments contraris. És un moment dur per a tots els familiars, però a la vegada un dia d'alegria per poder tancar un fet històric i localitzar els seus parents".

12 recerques

La fossa de Llucmajor és la dotzena acció de recerca d'ençà de l'aprovació de la Llei de fosses per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. Així, s'han intervingut fosses a Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles Calvià, Marratxí, Llucmajor, el Pou de Sant Lluís a Porreres, Eivissa i Santa Maria i s'ha fet un estudi de viabilitat a Son Coletes a Manacor i al cementiri de Bunyola, fet que obre la porta a possibles intervencions en aquest espai.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/societat/Armengol-vegada-obrim-tancam-ferida_0_2161583974.html