Amb el lema 'Talaies i talaiots de les Illes Balears. Un cant pels drets humans', es durà a terme aquest dissabte, 12 de gener, la tercera edició de l'encesa de torres pels drets humans que denuncia la violència que pateixen les dones refugiades.

Les talaies i talaiots de les Illes i de localitats com Ouedlaou, al Marroc, i Mahdia, a Tunísia, encendran fum i llum per reivindicar, per una banda, la solidaritat i el respecte cap a les persones que s'han vist obligades a abandonar els seus països d'origen i, per una altra, la conservació de les torres de defensa com a patrimoni arquitectònic, paisatgístic i cultural.

"Aquest 2019 hem volgut anar una mica més enllà de Mallorca", explica la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, "i hem fet partícips de la iniciativa la resta de les illes, Menorca, Eivissa i Formentera, i també els països de la Mediterrània en els quals tenim projectes a través del Fons Mallorquí de Solidaritat. La majoria dels punts que participen en l'encesa són torres i talaies. Els pobles que no en tenen s'hi sumen llegint el manifest en altres llocs o fent sonar les campanes de l'església".

Una de les novetats d'enguany és el Cant pels Drets Humans, que es farà durant l'acte d'encesa i que té com a himne la cançó de Lluís Llach 'Viatge a Ítaca', amb la intenció de fer "un crit ben fort a favor dels drets humans", ha declarat Coll. És una proposta a la qual s'han sumat, a hores d'ara, una desena de corals d'arreu de Mallorca: l'Orfeó Ramon Llull, les corals de Porreres, Algaida, Llucmajor, Montuïri, Santanyí, la coral d'Ireneu Sagarra i les corals de Portocolom i Jerrets de Vista Alegre.

Pep Lluís Pol, que representa el grup de professors de l'Institut de Marratxí i de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX, que va iniciar aquest projecte fa tres anys, ha manifestat que " estam satisfets que el Consell hagi assumit la coordinació del projecte perquè, a més, es mantenen les mateixes reivindicacions que en la primera edició d'aquesta encesa".

El manifest, que es llegirà en l'encesa d'aquest dissabte, fa un "esment especial a la doble dificultat i la doble condemna que suposa ser dona i refugiada. A més de jugar-se la vida com els seus companys de viatge, les dones sovint són sotmeses a vexacions i abusos de caràcter sexual o són captades per xarxes d'explotació de persones".

Amnistia Internacional i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació són altres dos col·laboradors destacats de l'encesa de torres, al costat d'ajuntaments i serveis d'emergències com l'112 i els Bombers de Mallorca. Antònia Rosselló, gerent del Fons explica que en alguns països de la ribera sud de la Mediterrània "és molt complicat encendre foc per temes de seguretat. I a hores d'ara tenim confirmats dos municipis: Ouedlaou, a la costa del Marroc, i Mahdia, a Tunísia, on tenim projectes de democràcia local".

"Per a nosaltres aquesta iniciativa és referent d'una societat que té en compte el patrimoni i els drets humans", afegeix Carlos Martín, d'Amnistia Internacional. "Tenim gent que vol donar una resposta molt diferent a la que s'està donant des d'una part d'Europa. I des de les Illes Balears, al centre de la Mediterrània, deim, d'aquesta manera, que no. Hi ha drets en risc que no estam disposats que es vulnerin".

L'encesa repetirà el protocol de les anteriors edicions. Començarà a la Dragonera i el senyal es transmetrà en dos itineraris –cap al nord i cap al sud–, que conflueixen en el castell de Bellver, que és on s'ha ubicat històricament el cap de comandament. Al castell de Bellver hi haurà dos punts d'encesa: dalt de la torre de l'Homenatge i a les terrasses, on l'Orfeó Ramon Llull i la coral d'Ireneu Sagarra interpretaran, a migdia, el Cant pels Drets Humans amb l'obra 'Viatge a Ítaca'.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/societat/encesa-torres-denuncia-violencia-refugiades_0_2159184247.html