La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha assegurat al programa de ràdio 'Al Dia IB3' que "la Llei de fosses es va aprovar a les Illes per unanimitat, però veient el que està passant a Andalusia sí que pens que hi ha perill que es facin passes enrere per part d'alguns partits".

Tot i aquesta preocupació, la consellera ha volgut explicar les tasques que s'estan duent a terme pel que fa a les fosses i els progressos a la fossa de Llucmajor, que es va obrir aquest mateix dimarts. "En aquesta fossa hi cercam quatre persones de diferents municipis de Mallorca: Sebastià Vidal, Macià Salvà, Miquel Martorell i una quarta que encara no és segura".

A més, ha afegit les tasques que es duran a terme les properes setmanes, ja que "la setmana que ve es farà la reobertura de la fossa d'Alaró i ens queda la segona fase de Porreres".

Comencen els treballs a la fossa de Llucmajor

Els tècnics de Sociedad Aranzadi han començat aquest dimarts les tasques a la fossa de Llucmajor per exhumar els cossos de Sebastià Vidal, Macià Salvà Coll i Miquel Martorell. Se sap que hi ha un quart cos, encara que no està identificat.

La feina ha començat al cementeri llucmajorer cap a les 10.30 h, i de seguida han aparegut les primeres restes, a només 20 centímetres de profunditat. "Coneixem el lloc on convé excavar perquè està indicat a la causa judicial", ha explicat l'arqueòloga Almudena García-Rubio, directora dels treballs. García-Rubio considera "sorprenent" que hagin aparegut restes tan a prop de la superfície. "Pot ser que tinguin a veure amb la fossa o no. El que és segur és que a partir d'ara hem d'excavar manualment i anirem més a poc a poc", ha explicat.

El cos Sebastià Vidal, natural de Santanyí, va aparèixer el 28 d'octubre de 1936 i va ser identificat per la seva dona. Aquest guàrdia civil retirat de 53 anys va deixar dos fills.

Macià Salvà Moll era un picapedrer de 32 anys del Coll d'en Rabassa. Les seves restes varen ser trobades al costat de les de Sebastià Vidal. La seva dona, amb qui tenia una filla, en va identificar el cos.

El bunyolí Miquel Martorell era un pagès de 35 anys. El seu cadàver va aparèixer el 3 de desembre de 1936. La seva dona va reconèixer la seva roba i algunes pertinences, que varen ser recuperades una setmana després del seu enterrament. Va deixar un fill de 2 anys.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/societat/Comencen-treballs-fossa-Llucmajor_0_2157984303.html