La Conselleria de Cultura, Participació i Esports --mitjançant la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica-- ha coorganitzat l'exposició itinerant '*Memòries 1936-39' sobre com va afectar la guerra civil espanyola als ciutadans i ha destinat un total de 1.700 euros per a l'edició del catàleg.

En un comunicat emès per aquesta Conselleria, s'ha informat que l'exposició és obra dels artistes visuals Antoni *Garreta, Joan *Vallespir i Marcos Vidal.

En relació a l'exposició, s'organitza amb els Ajuntaments de Porreres, Inca i Palma i s'inaugurarà aquest divendres, 11 de gener a les 19.00 hores en el *Museu de Porreres.

En aquest sentit, de l'11 de gener al 15 de febrer estarà a Porreres, del 22 de febrer al 18 de març a Inca i, finalment, al maig a Palma.

AUTORS
Segons ha apuntat la Conselleria, els tres creadors tenen "una llarga llista" de participació en projectes benèfics i de col·laboracions amb associacions sense ànim de lucre.

Antonio *Garreta és d'Inca i treballa des de fa més de trenta anys amb llenguatges plàstics i la seva obra ha estat exposada en diferents llocs de l'Estat i a l'estranger.

Algunes exposicions individuals seves són: '*Existències' en el Casal de Cultura de Selva, '*Silencis' en la *galeria *Els *Arts d'Alcúdia i '*Moment' en la galeria *Cunium a Inca i '*Silencis' en la *galeria *Quassars a Manacor, entre altres.

El projecte d'Antoni *Garreta per a '*Memòries 1936-39' es titula 'Personis *imaginades' i és una espècie de '*work *in *progress' d'instal·lació sobre la memòria històrica, on l'autor tracta d'acostar-se als rostres "fent memòria, tractant de reconèixer i intentant abraçar els esperits dels agreujats".

*Garreta parteix de la frase d'una familiar d'un represaliat de la dictadura franquista que deia "no podíem parlar de res; ni nomenar-los, desapareixien, no podíem dir res més, semblava com si fossin persones imaginades".

Joan *Vallespir, per part seva, també és d'Inca i és graduat en disseny industrial i ha realitzat "moltes" exposicions individuals com *Galeria *Maneu de Palma, '*Pintures i *escultures' en el Centre Cultural *Can Gelabert de Binissalem, 'Pensaments de plàstic' en la *Galeria Caragol a Valladolid, entre altres.

A més, també ha participat en exposicions col·lectives, ha rebut premis i beques internacionals i ha fet una residència artística a Suècia.

*Vallespir treballa una obra sobre les escoles populars obertes a Balears durant els anys de la República, centres de formació per als menys afavorits que separaven educació d'adoctrinament religiós i retalla els perfils d'aquests edificis, tractant de fer-los visibles i tangibles.

Marcos Vidal, finalment, és basc i de pares de Mallorca, treballa a Sineu i és llicenciat en Belles arts. Així mateix, ha rebut beques internacionals i va fer una residència a Bèlgica.

Vidal també ha participat en exposicions individuals tant a nivell estatal com internacional de la seva obra i ha participat en diverses fires.

Enllaç a l'original:

https://www.dbalears.cat/cultura/2019/01/08/323001/cultura-coorganitza-memories-1936-sobre-les-consequencies-guerra-civil.html