La campanya 'No i punt' impulsada pel Consell de Mallorca per lluitar contra les agressions sexuals es consolida enguany amb la participació de més municipis i més cursos de formació.

La directora insular d'igualtat, Nina Parrón, i el vicepresident del Consell i conseller de Participació Ciutadana, Jesús Jurado, han presentat avui aquesta campanya que s'inicia dilluns que ve en motiu del Firó de Sóller. Allà ja s'ha iniciat la formació per al personal tècnic de l'ajuntament i es penjaran els cartells i es repartiran objectes de la campanya que serveixen com a elements dissuassius i de conscienciació.

Durant la resta de la campanya també està prevista la instal·lació de paradetes informatives a punts estratègics de les festes on les al·lotes puguin denunciar les possibles agressions o demanar informació al respecte.

  • 540x306Nina Parrón i Jesús Jurado a la presentació de la campanya 'No i punt'Nina Parrón i Jesús Jurado a la presentació de la campanya 'No i punt'

Pel que fa a la participació si l'any va passat s'hi varen adherir 30 municipis enguany ja són 35 els qui s'han involucrat en el programa que inclou una campanya de prevenció, formació i d'informació a peu de carrer.

Els municipis que han confirmat la seva voluntat de participar en la campanya No i Punt són: Ariany, Algaida, Artà, Binissalem, Bunyola, Campanet, Campos, Capdepera, Consell, Deià, Esporles, Felanitx, Fornalutx, Inca, Lloseta, Llucmajor, Manacor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Marratxí, Montuïri, Muro, Pollença, Porreres, Puigpunyent, Sa Pobla, Sant Joan, Santa Maria, Santanyí, Selva, Ses Salines, Sineu, Sóller, Son Servera i Vilafranca.

"L'ideal seria poder aconseguir l'any que ve un ple total de tots els municipis per tal de poder fer arribar a tota l'illa una reflexió sensibilitzadora sobre un problema que és massa present en la nostra societat", ha declarat Jesús Jurada.

D'altra banda enguany es vol implicar més als al·lots i s'han fet una sèrie de xapes i uns tassons on es consciencia de la importància de respectar i de acceptar en cas de rebre un 'no'. Els lemes per les dones és 'Suma't al canvi i actua' i per als homes 'Suma't al canvi i respecta'.

Formació

La formació de detecció i actuació davant les agressions sexuals va dirigida a totes aquelles persones involucrades en l'organització de les festes de cada poble, personal tècnic i polítics dels ajuntaments i comissions de festes dels diferents pobles. Enguany a més s'inclouran els policies tutors que rebran indicacions i un protocol per saber com actuar en cas d'una possible denúncia.

En aquest sentit es podria també reforçar la presència policial en moments on aquest tipus d'agressions puguin ser més factibles com la festa de les avellanes en el context de les festes de Sant Joan de Ciutadella o les de l'Embela't a Sencelles.

D'altra banda també es preveuen unes jornades de formació per a grups de joves i altres col·lectius. D'aquestes formacions poden sortir agents de prevenció que podran estar presents com a referents durant la festa.

D'altra banda s'impartiran tallers de WENDO gratuïts per a dones interessades en aprendre tècniques de defensa personal enfocades a evitar agressions sexistes i sexuals. L'any passat 400 dones varen participar en aquests tallers.

Cas La Manada

La campanya 'No i Punt' es presenta en un moment en què la sentència de La Manada encara ressona a la majoria dels mitjans de comunicació i es convoquen manifestacions per demanar més justícia com la que va tenir lloc ahir per part dels estudiants davant la Delegació del Govern.

"És evident que el cas de La Manada ha marcat un abans i un després" ha dit Nina Parrón qui creu que no només ho ha sigut pel que fa a la conscienciació de la societat civil sinó també de la classe política i a nivell institucional. Ha recordat també que l'Ajuntament de Pamplona ha impulsat també una campanya similar sota el lema 'No es no'.

Respecte a la sentència Jurado ha dit que entre la classe política "hi ha un tic a valorar les sentències judicials com si fossin paraules divines' però sempre són sentències criticables perquè són interpretacions de la llei.

Augmenten un 22% els delictes sexuals

Pel que fa a l'experiència de la campanya 'No i punt' durant les festes de 2017, la directora Insular d'Igualtat, Nina Parrón ha explicat que l'any passat es varen denunciar 3 agressions sexuals.

Segons el conseller de Presidència, Jesús Jurado, ha declarat que aquest augment d'agressions i delictes sexuals es deu més a un augment de les denúncies per part de les dones que no al fet que hagin augmentat les agressions en si i ha afegit que "no és positiu que augmentin les xifres però sí que creixi la sensibilització".

Masclisme a les festes populars

Nina Parrón ha recordat que moltes festes populars estan lligades a una tradició on es naturalitzen certs tipus d'actituds masclistes i intimidatòries. Per això es varen celebrar també durant el mes d'abril unes jornades per conscienciar sobre el sexisme en les festes tradicionals.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/societat/campanya-agressions-sexistes-festes_0_2012798839.html