Porreres, Sant Joan, Montuïri, Petra i ara Vilafranca. L'onada de robatoris a la comarca del Pla, denunciada per la batlessa de Porreres, Xisca Mora, a l'ARA Balears el passat 28 de desembre, té l'epicentre aquests dies a Vilafranca, el poble on hi ha el principal cos de seguretat de la zona: la Guàrdia Civil. El nivell d'inseguretat ha arribat a tal extrem que una perruqueria situada a 200 metres del quarter ha estat víctima de tres robatoris en els darrers deu dies.

La impunitat amb què actuen els lladres crea molta crispació i suscita les crítiques dels veïns, sobretot dels propietaris dels comerços. Fins a set vegades han entrat de nit, durant la darrera setmana, a locals de la vila. "Creim que hi ha dues bandes, una de les quals és externa, de fora del poble", ha declarat el batle, Montserrat Rosselló, qui confia que la Guàrdia Civil pugui desarticular-les en els propers dies. "Sé que la secció judicial de Manacor també hi fa feina", assegura.

Un destí amb poques preferències

El batle de Vilafranca desconeix el nombre d'agents de la Guàrdia Civil que hi ha al quarter encarregat de la vigilància de la zona centre del Pla, però diu que quan fan falta reforços "molts d'ells rebutgen venir pel mal estat del quarter". No obstant això, l'Ajuntament posa diners per al manteniment del quarter, atès que fa una reforma de la zona del pati exterior i fa feina per a la millora de l'estat de les zones de jardí. "La veritat és que el quarter està en molt mal estat", insisteix.

Patrulles de nit

La Policia Local haurà de fer torns de vespre arran de l'allau de robatoris. "Aquesta nit passada hi havia una patrulla que a les 4.30 h va passar per davant un lloc en què deu minuts després van entrar a robar" per tercera vegada en poc més d'una setmana, explica el batle. Sembla que els bars són l'objectiu principal de les bandes que actuen aquests dies a Vilafranca.

Aquest dimarts al vespre hi ha ple de l'Ajuntament, en què l'oposició (MÉS, I-Esquerra) demanarà al batle per la situació d'inseguretat, que ha fet que alguns veïns es plantejassin de crear patrulles de vigilància, segons la revista local 'Marsoc'. El batle té l'esperança que "en pocs dies", hi hagi una actuació policial contra els autors dels nombrosos robatoris.

Per altra banda, la batlessa de Porreres ja va demanar a final d'any que hi hagués més reforços de la Guàrdia Civil als pobles del Pla, especialment a Porreres, Montuïri, Petra, Sant Joan i Vilafranca. Són pobles que tenen dificultats per mantenir la vigilància. A dia d'avui, per exemple, Montuïri (3.000 habitants) i Sant Joan (2.000 habitants) tan sols tenen un policia local en actiu.

El batle de Vilafranca no ha deixat clar si demanarà a la Delegació del Govern una dotació més gran d'agents de la Guàrdia Civil, tot i que no descarta convocar una reunió de batles de la zona afectada per l'onada de robatoris.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/xarxa_local/Onada-robatoris-Vilafranca_0_1939606120.html