"Per a la meva família, jo crec que es tanca una porta, però continuarem treballant perquè això ho pugui viure tothom, perquè tothom pugui recuperar les restes dels seus familiars i perquè en aquest país hi hagi d’una vegada veritat, justícia i reparació”. Són les paraules de Maite Blázquez Losa, neta de Joan Losa Campomar, una de les 14 persones que han estat identificades arran dels treballs d’exhumació de la fossa de Porreres. La seva identitat es va fer pública ahir en una roda de premsa organitzada al Consolat de Mar, posterior a una trobada, a porta tancada, del Govern i ajuntaments amb els familiars de les víctimes identificades. “Hem tingut un acte íntim amb les famílies per agrair-los la paciència que han tingut, perquè les institucions han anat tard, 40 anys tard, i se’ls han entregat els certificats científics perquè puguin retornar els cossos i puguin retrobar-se amb un familiar assassinat injustament”, va destacar la president del Govern, Francina Armengol.

Algunes identitats, com la de Tomàs Seguí, batle d’Esporles, i Pere Vallespir, batle de Costitx, foren filtrades abans per alguns mitjans de comunicació i xarxes socials, malgrat que el protocol d’actuació en exhumacions i tractament a les víctimes estableix, segons va informar ahir Maria Antònia Oliver, portaveu de la comissió tècnica de la Llei de fosses, que “abans de fer pública aquesta informació s’han de reunir els familiars de les víctimes”. De fet, alguns mostraven certa preocupació davant la possibilitat que els seus familiars s’assabentassin d’una informació tan “delicada” com aquesta pels mitjans de comunicació. “La meva mare és a Barcelona i encara no li ho he dit”, va expressar un dels familiars presents.

De les 48 víctimes que varen poder exhumar durant la primera fase, només 14 han estat, de moment, identificades i 12 no estan “ni certificades ni descartades”, va assenyalar Oliver, qui va assegurar que continuaran fent feina per prosseguir amb les identificacions i “pendents” de quan es pugui iniciar la segona fase de l’exhumació. Finalment, Oliver va destacar que coincideix que les persones identificades varen ser víctimes de desaparicions forçoses. Les autoritats en negaren la desaparició i l’assassinat a les seves famílies, fet que “les va deixar fora de l’empara de la llei”.

Enllaç a l'original:

https://www.arabalears.cat/premium/societat/Catorze-cossos-fossa-Porreres-tenen_0_1917408328.html