On són?! Amb aquest crit de desànim conclou la fase d'excavació al cementeri de Montuïri a la recerca de la fossa comuna on foren enterrats quatre veïns de Campos que la nit del 29 al 30 d'octubre de 1936 foren assassinats com a conseqüència de la repressió falangista. Les restes de Bartomeu Ballester Roig, Miquel Mascaró Ballester, Joan Vidal Sansó i Jaume Puig Puigserver no han aparegut, després d'onze dies de treball consecutius, en què només han sortit a llum restes d'enterraments ordinaris, la majoria del segle XIX.

La societat científica Aranzadi, integrada per experts en la localització de fosses comunes, no ha pogut trobar l'indret on foren enterrats els quatre campaners, que la tardor de 1936, després de estar empresonats diversos dies a Campos, foren traslladats al cementeri de Porreres primer i després a Montuïri amb la intenció de fer-los desaparèixer.

Cap dada orientativa

Cap document escrit, cap registre d'enterrament: avui ja només queda el testimoni de familiars i de fonts orals que han assenyalat fins a tres punts diferents d'on pogueren ser sepultats, després de l'escomesa criminal dels falangistes. I la recerca no ha aportat cap resultat.

Ara caldrà analitzar la preparació d'una segona fase per excavar uns petits reductes de terreny que encara queden per explorar a la zona del cementeri vell del poble. En tot cas, serà la Comissió de Fosses la que dictamini sobre la continuïtat o no de la recerca a mitjan termini.

A Montuïri encara hi queden testimonis que veieren els quatre campaners morts al cementeri, però no se sap el punt exacte on foren enterrats, ara fa quasi 81 anys. Massa temps dins l'oblit. Així i tot, la Conselleria de Cultura, Participació i Esport, que assumeix amb l'Ajuntament el cost de l'operatiu de localització, manté oberta la possibilitat d'una segona fase, segons va dir dies passats la consellera Fanny Tur.

Clima de decepció

No obstant això, la recerca ha deixat una certa decepció entre els familiars, especialment entre dos fills de dues de les víctimes encara vius, Maria Puig Suau (82), filla de Jaume Puig, i de Tomeu Ballester Montserrat (86), fill de Bartomeu Ballester Roig. El descoratjament també s'ha fet palès entre l'equip d'Aranzadi i dels voluntaris que hi han treballat.

Francisca Cardona, directora de l'excavació, ha recordat que entorn d'un 30% de les recerques de fosses comunes acaben sense resultat positiu. De moment, la de Montuïri entra dins aquest percentatge. De totes maneres, el batle de Montuïri, Joan Verger, ha insistit que s'hauran de fer nous intents per localitzar els desapareguts.

A més de decepció, el darrer dia de treball ha acabat en indignació, després d'aparèixer, la matinada d'aquest mateix dijous, diverses pintades de tall feixista als murs d'entrada al cementeri, fet condemnat pel batle i l'Ajuntament.

Enllaç a l'original:

http://www.arabalears.cat/xarxa_local/Acaba-lexcavacio-Montuiri-campaners-assassinats_0_1882011951.html