Augmenta el consum d’oví

El 2016 hi hagué una pujada de sacrificis i cresqué la importació

El consum de carn ha esta objecte de debat els darrers temps. I certament és un sector del consum alimentari en constant evolució. L’única espècie ramadera que, l’any 2016, va conèixer un augment del consum, segons la consultora Nielsen, és l’ovina, amb una pujada de l’1,6%. Les aus i el porcí varen baixar i el vacum es va mantenir. Els nombres són fiables, ja que es basen en un 60% en dades de caixa sobre vendes reals i en un 40% en un ampli panell d’enquestes. A més, coincideixen amb els indicadors macroeconòmics del 2016 que, pel que fa a l’oví, registren un increment dels sacrificis, un lleuger augment en la importació de carn fresca i un manteniment de les exportacions. Les dades permeten parlar d’una inflexió en el consum d’aquest tipus de carn, ja que el 2014 havia minvat un 8% (un 40% de reducció acumulada des del 2008). Però aquesta situació no s’està produint per casualitat.

Els nous talls

Són més versàtils i bons de preparar per consumir

Des de fa dos anys, en concret des del 2015, s’està duent a terme una campanya europea de difusió de nous talls individuals de la carn de be, més versàtils i més bons de preparar, amb la finalitat d’aconseguir-ne una millora del consum. L’objectiu és modernitzar la forma i la presentació dels productes carnis ovins, a la vegada que se’n posen en valor les qualitats de sabor i se n’explica la vinculació a la gestió del territori, que en el cas de l’oví és indiscutible. El 2017 és el tercer any d’aquesta labor de difusió, cofinançada per la Unió Europea, l’Estat i els productors mateixos. La campanya incorpora una nova imatge del producte i és present a fires gurmet, carnisseries i restauració, cadenes de supermercats i mercats municipals, tot tractant d’establir un contacte directe amb els consumidors. De la feina, en surt el profit.

La ramaderia, estratègica

Significa que mantenir-lo és d’interès per a la societat

Una altra cosa és la situació a les Balears. La nova proposta de llei agrària, que en aquests moments s’està començant a debatre, conté moltes idees suggerents i carregades de possibilitats. Entre aquestes apareix la consideració del conjunt de la ramaderia com un sector estratègic. Quan un sector és estratègic s’entén que el seu manteniment és d’interès del conjunt de la societat. En el cas de Menorca, aquesta qüestió és indiscutible, ja que les vaques de llet i el cavall menorquí s’han convertit en veritables referents de la identitat de l’illa. Mallorca i les Pitiüses, en canvi, tenen una ramaderia en crisi oberta des de fa anys, perquè perd actius de manera continuada, sobretot per les conseqüències de la insularitat (majors costos i mercats limitats). És possible invertir aquesta tendència recessiva? No és fàcil, però tampoc no és impossible i, sobretot, és un objectiu al qual no es pot renunciar.

Protegir el sòl agrari

Dins aquesta tipologia s’inclou tot allò que el sòl urban no admet

La gestió del sòl agrari a les Balears es troba estreta entre dos eixos contradictoris: la facilitat per dur a terme activitats no agràries sobre el sòl agrari i la dificultat creixent per poder mantenir-hi vives les activitats que li són pròpies. El sòl agrari actua com un veritable cul-de-sac on cauen totes les actuacions que els sòls urbans no admeten. Les noves infraestructures, la xarxa viària o les instal·lacions més impactants es van repartint sense lògica, sense gens de consideració sobre si els sòls que estan desarticulant tenen interès amb vista al futur i sense valorar si els impactes es poden minorar. Cas a part són les actuacions edificatòries de tipus residencial, que no tenen impediment (sempre que compleixin amb el requisit de parcel·la mínima). Al costat d’aquest enorme desgavell territorial, el pagès, que sobreviu com pot, veu que mantenir l’activitat de cada cop es complica més.

Agromart a Binissalem

S’hi obre una botiga, la novena d’aquest grup a Mallorca

Agromart obrirà avui mateix una nova botiga a Binissalem. Amb aquesta seran nou les botigues que aquest grup de joves pagesos de Porreres manté obertes, amb una proposta comercial que s’ha demostrat amb possibilitats, sempre a partir de l’estirada del seu propi producte: fruita i hortalissa fresca i de primera qualitat. En els primers dies de la nova botiga fan una oferta basada en el pastanagó, la mongeta fina, la nectarina, la cirera i la síndria rodona. En la resta de productes, com he dit tots ells de primera qualitat, Agromart ofereix un descompte inicial del 10%. La presentació, la diversitat i la qualitat, al costat del preu, són els aspectes que caracteritzen aquestes botigues, que estan aconseguint valoritzar el producte local i fer-lo arribar de manera directa als consumidors.

Enllaç a l'original:

http://www.arabalears.cat/premium/societat/ramaderia-sector-estrategic_0_1816018459.html